Kimchi

 

 Kimchi
















Hozzávalók: 
(egy kétliteres befőttesüveghez mérve)

  • 1 fej fokhagyma
  • 50 ml szójaszósz 
  • 2 tk halszósz (elhagyható) 
  • 1 tk chilipehely 
  • 3 cm-nyi gyömbér 
  • 1 ek csípőspaprika-krém 
  • 1 rk füstölt paprika
  • 1 db kínai kel 
  • 3 ek só
  • 1 db vajretek
  • 2 szál újhagyma 

Elkészítés: 

1. Megpucoljuk a fokhagymát majd összezúzzuk a szójaszósszal, halszósszal, a chilipehellyel, a gyömbérrel, a füstölt paprikával és a csípőspaprika-krémmel. 
2. A kínai kelt 3-4 centis darabokra vágjuk, melyekbe belemasszírozzuk az elkészített keveréket. 
3. Egy órán át állni hagyjuk, majd besózzuk, hogy levet eresszen. 
4. Ezt követően jól kinyomkodjuk és szorosan beletömködjük egy befőttesüvegbe úgy, hogy kisebb darabokra vágott vajretket és újhagymát is rétegezzünk vele.
5. Vizet forralunk, amit a visszamaradt és kinyomkodott léhez öntünk. Csak annyit, hogy az üvegben majd teljesen ellepje a kelt. Ebbe a vízbe szórjuk a sót is, majd forrón a kelre öntjük. Fontos, hogy tényleg teljesen ellepje, ugyanis a kimaradt részek könnyen megromolhatnak. 
6. Amíg teljesen kihűl, addig elől hagyjuk, éjszakára pedig hűtőbe tesszük. 

A kimchi másnapra ugyan már fogyasztható, de az íze akkor a legjobb, ha fogyasztás előtt már pár hete érlelődött. Tanácsos az elkészítést követően kb. 3-4 héttel később ránézni, néha pedig kinyitni az üveget, hogy az ott képződött gázok távozni tudjanak belőle. Ha a folyadék szintje a kel alá csökken, akkor sós vízzel pótolni kell!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

F4 Thailand: Boys Over Flowers

Park Min Young

Parasite